Show menu

Edison Nominaties 2021

De Edison nominaties van 2021 zijn bekend gemaakt waarbij een aantal van onze schrijvers een bijzondere bijdrage hebben geleverd.

Maarten van Damme, bandlid van Racoon, heeft het schitterende nummer ‘Het Is Al Laat Toch’ meegeschreven. Het lied is genomineerd voor ‘Beste Song’. Voor ‘Beste Album’ zijn zowel Rob de Nijs – ‘t Is Mooi Geweest’ alsmede Typhoon met ‘Lichthuis’ genomineerd. Daniel Lohues heeft het nummer ‘Verder’ voor Rob de Nijs gecomponeerd en Paskal Jakobsen heeft aan de prachtige nummers ‘Wat Als Later Nu Is’ en ‘Nog niet Voorbij’ meegeschreven. Componist Deniz Wittebol aka Freez is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de creatieve totstandkoming van het album ‘Lichthuis’ van Typhoon. 

De Edison jury schreef het volgende over de genomineerden:

Racoon – Het is al laat toch
Deze band heeft al veel mooie liedjes op hun naam staan. ‘Het is al laat toch’ is een schitterend vervolg op hun eerste Nederlandstalige uitstapje ‘Oceaan’. De tekst is raak, de luisteraar kan zich erin verplaatsen en herkent de boodschap. De directheid waarmee Bart het zingt doet je luisteren en genieten.

Rob de Nijs – ’t Is Mooi Geweest
Het laatste album van Rob de Nijs. Na een loopbaan van 57 jaar is dit het slotakkoord. De stem van de 77-jarige De Nijs klinkt in de songs intens en doorleefd maar nog altijd goed. De persoonlijke teksten, soms over zijn eigen gezondheid, zorgen voor een extra emotionele lading. De Nijs zingt met overtuiging en raakt de luisteraar.

Typhoon – Lichthuis
Typhoon creëerde voor Lichthuis een muzikaal feest, vol schetterende blazers en abrupte wendingen in nummers als ‘Botoman’ en ‘Alles Is Gezegend’. Maar hoe vrolijk en lichtvoetig ook, Typhoon doet confronterende uitspraken over zwart zijn en over eenzaamheid. Toch wint uiteindelijk de liefde in zijn uitbundigste vorm in bijvoorbeeld ‘Aanzoek’.

Share on