Show menu
13 01 2023

Het Water Komt – Aflevering 2: Waarschuwing In De Wind

Vandaag komt de tweede aflevering uit in de vierdelige documentaireserie ‘Het Water Komt’ op NPO 2. Peter Slager van de Zeeuwse band BLØF maakte de muziek voor in de serie.

Was de Watersnoodramp te voorkomen geweest? In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog wordt Walcheren onder water gezet om de Duitsers te verjagen en Zeeland te bevrijden. De Braakman, een zeearm van de Westerschelde, wordt in 1952 gedicht en heel Zeeland loopt er voor uit. Tussen dit alles door schrijft waterstaatkundig ingenieur en medewerker van Rijkswaterstaat Johan van Veen al het eerste Deltaplan: ver vóór de ramp waarschuwt hij dat de dijken kunnen breken. Maar zijn woorden worden in de wind geslagen.

‘Het Water Komt’ is een vierdelige documentaireserie naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp. Archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen brengen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp.

Bekijk ‘Het Water Komt – Aflevering 2: Waarschuwing In De Wind’ op NPO.

Share on